HIJUM, De Kampioen, 8-2-03

Daar zit ik dan, net thuis uit Hijum zo rond 02:00 achter mijn pc'tje om vers van de pers een verslagje te maken van het optreden van Reboelje in Hijum. Overigens geheel vrijwillig, wat me een goede reden gaf om vlot na de laatste tonen huiswaarts te spoeden. Lang blijven plakken is aan mij toch niet besteed. Hanneke wacht altijd op de bezem, dus die zie ik veel later wel een keer tussen de lakens schuiven. Een aangezien onze vaste reporter Teade afwezig moest zijn wegens basketball-fluiterijen ergens in Enschede neem ik het toetsenbord maar ter hand om toch iets te kunnen weergeven over vanavond.

Dat viel dus beslist niet tegen: een (volgens organisatie) kleine 180 mensen waren verzameld in "De Kampioen". Ik dacht dat het wat minder waren, maar daar kan ik me in vergissen. Uiteraard waren er weer enige vaste 'deahurden' maar ook voor mij veel nieuwe gezichten. Omdat ik zelf oorspronkelijk uit Marrum kom tref je zo'n avond geheid een aantal ex-dorpsgenoten. De eerste set startte wat moeizaam. Achterin de zaal was het geluid niet altijd even flitsend, dus de tweede set meer naar voren. Daar klonk het veel beter en ook veel harder: een muur van geluid! Sido Martens verving Tiede, maar die was zelf ook aanwezig. Dat betekende een extra gitarist dus de nodige extra power. De gespeelde nummers waren vrijwel allemaal stampende tempo-beulen, wat een swingend publiek opleverde. Een hoe verder de avond, hoe swingender het werd. Normaal blijf ik of achter in de zaal of aan de zijkant, maar bij mijn favoriet "de deade man" hield ik het ook niet meer. Dat werd dus zweten tot het eind. Na de tweede set werd er nog een kleine derde set als toegift gespeeld. Uitsmijter "Trije" als laatste hield het tempo tot het eind vast. Geweldig. Tiede was (gelukkig) weer duidelijk hoorbaar aanwezig, maar ook Sido speelde uitstekend mee : klasse!

Een zeer geslaagd optreden, vergelijkbaar met Oosterbierum vorige week. Dat volgens insiders, want ik was er in Oosterbierum niet bij. Achteraf kan ik meestal niet de helft van de gespeelde nummer ophoesten, maar de setlist was ongeveer gelijk aan die van vorige week. Een tevreden publiek en een tevreden organisatie: "Volgend jaar maar weer, dan komen er 250 mensen". En zo bouwt Reboelje een net van jaarlijkse optredens op met ieder jaar weer wat meer publiek. Zie succesnummers als Wommels en Burgum, wat ook een aantal jaren duurde voordat uitverkocht de standaard werd. Dat moesten we bij ons in Buitenpost ook maar jaarlijks gaan herhalen. Er volgen nu nog twee "reguliere" optredens (jawel: Burgum en Wommels, altijd feest) en dan is er tijd ingeruimd voor de rock-opera "Master Gysbert", uit te voeren in september in Bolsward.

Voor wie van Reboelje dit jaar nog even een stevige liveoptreden wil meemaken: bestel kaarten: uitverkocht is uitverkocht!

Jan Terpstra


De nummers (ongeveer) van 8-2-3


Sâlt wetter; Muzykman; Spaansche mich; Trije
Fûgel yn dy; de deade man; famke, hûn en houtkapper
Wurch; Der is net mear; Dyn prins; Medusa;
Folksgerjocht; Merkeman; Nij begin; Langstme (?)
Simmersliep; Hein; Marije Maria; Lêste nacht; Doch de raaie;
Jonkjeman; Feest;