SATERDEI 9 MAART 2002 DE PLEATS, BURGUM

De enthousiaste JJETTA-COMPANY heeft het weer eens voor elkaar gekregen. De Pleats is helemaal volgelopen voor een Reboelje-optreden. Net als vorig jaar zijn de FEMMES VATTAAL van de partij. Dit geeft nèt dat beetje meer aantrekkingskracht; eigenlijk had de organisatie nog veel meer kaarten kunnen verkopen, maar De Pleats is niet groter. Verder is er een gastrol voor trompettist Hans “the Horn” Boschma. Hij was bij het zien van het “Wûnslân-optreden direct gecontracteerd. “Dy man moatte wy yn Burgum hawwe”, zeiden Theunis & Tjalling tegen elkaar. Nou, hij was er en dat hebben ze weer eens geweten!

Het is net na negenen en erg druk in zaal. Met een introductie van de klanken van Eilân yn de see wordt het publiek alvast wat op temperatuur gebracht. Even later gaat het echt los. We horen als eerste het door het Omrop Fryslân-publiek gekozen beste friese nummer, Marije Maria dus. Nadat het visitekaartje is afgegeven gaat het verder met Simmersliep. Hierop is The Horn voor het eerst te horen. Ik kijk even om het hoekje en zie dat het al aardig swingt voor aan het podium. Als iedereen maar een beetje meedoet dan gaat het wel in de drukte. Reboelje zal drie sets spelen. De laatste twee nummers van deze set zetten de toon voor de rest van de avond. Femmes Vattaal en Reboelje: het blijft een boeiende combinatie. De Spaansche mich bijvoorbeeld en natuurlijk Der is net mear. Het vult elkaar zo lekker aan. Het is een goede set van de organisatie om de Femmes bovenop de richels langs te wanden te posteren. Zo, op tweeënhalve meter hoogte en van beide kanten komt het kabaal van overal. En wij, wij staan er middenin en steken braaf twee vingers in de lucht.

Het moet menigeen zijn opgevallen dat kosten noch moeite zijn gespaard om een en ander van wat licht te voorzien. De ridder ziet dat het goed is. De regisseur van dit alles, Haye, heeft zo’n beetje iedere beschikbare centimeter benut om er een lampje op te hangen. Het is blijkbaar een hele kluif om ze tijdig aan en uit te zetten, maar ja, daar let bijna niemand op. De tweede set. Met gebalde vuisten en recht uit het hart voert Marius één van z’n favoriete strijdliederen op: Reboelje, reboelje, De kening moat dea. Wie zingt er niet mee? Hans Boschma niet, want die spaart z’n lucht voor de solo in Nij begjin. Hawar, ja het publiek pakt het op. Hawar, jawis en la-di-da-di-da. Veel meer fries hoef je niet te kennen om de volgende nummers mee te zingen. Het tekent de goede sfeer.

Femmes Vattaal keren in de pauze voor de derde set de hele gereedschapskist maar weer eens over de kop. Sinds de uitermate geslaagde auto’s-act in Oudemirdum twijfelen sommige fans aan de goede bedoelingen van de dames. Gaat het nou om Reboelje of gaat het om een paar holle vaten… Het werd zelfs zo gek dat ze tijdens de fanclubdag zelf de stokken ter hand namen. Als “Holle Fetsjes” zouden ze de Femmes wel voorgoed doen vergeten. Nou, ik heb het zelf meegemaakt, maar de Femmes Vattaal zijn toch nèt iets beter èn gladder om ‘t kin. Zo, nu is dat ook weer een beetje recht gezet.

De derde set voert ons door het Paradys naar ons Heitelân. Er is iemand in de zaal die dit nummer thuis vrijwel onafgebroken afspeelt. “Ik draai it wolris fyftich kear op ien dei”, zei Tineke laatst tegen mij. Ik zie haar verderop, alleen, in de menigte. In trance ondergaat ze de passy. Even later: Merkeman, een feestnummer, hoor! Marius heeft de sirene herontdekt en het publiek vindt het prachtig. De laatste nummers gaan natuurlijk weer samen met Femmes Vattaal: Doch de raaie, Medusa en – tot veler vermaak – De deade man. In een zee van licht en een hel van kabaal voor hen die vooraan staan komt de derde set aan z’n eind. Even is het donker en het publiek schreeuwt hoopvol op z’n wâldsjes “wy wolle mear”. Als eerste toegift krijgen we Tunnel fan it ljocht. Een voor dit moment rustig nummer. Burgum is er zelfs een beetje stil van. Ale speelt wat met de lage tonen, Haye speelt wat met het licht en Tjerk speelt wat met z’n fluit. In het slot blazen hij en The Horn lekker met elkaar op naar het echte einde: Trije. Met Femmes Vattaal, met Hans, met een zingende Sido en natuurlijk het massaal meebrullende hee-o-hee publiek komt er even na één uur een einde aan alweer een magysk avondje Reboelje en kornuiten in Burgum. En dat voor maar 10 euro. Een veelvoud hiervan is door menigeen omgezet in drank. Ja, ook dat is Burgum.

Voor het beste nummer van de avond ga ik af op de mening van een echte kenner: Wietse. Onmiskenbaar Muzykman, met een dekselse Tiede. Hij stond er versteld van.

Fan Teade

Hieronder weer een lijstje van welke albums de gespeelde nummers komen.

Heitelân Wûnslân (2001)
Marije Maria; Simmersliep; Hein; De lêste nacht; Paradys (1); Doch de raaie De Oere O (2000)
Sâlt wetter; It famke, de hûn en de houtkapper; De deade man Yn in sabeare wrâld (1999)
Tunnel fan it ljocht De Brulloft (1996)
Nij begjin; It folksgerjocht; Merkeman Merkeman (1996)
Dizze jûn; Der is net mear; De kening moat dea; Dyn prins; Wurch; Medusa Medusa (1994)
Fûgel yn dy Simmersnie (1992)
Muzykman; De spaansche mich; Noflike jacht (#2); Trije Magysk teater (1991)