Heerenveen, eerste Fryske Stjerrejūn        29 november 2001    

Toegegeven, ik was een tijdje geleden niet zo enthousiast meer over de Fryske Stjerrejūn of gala, zoals het toen gepresenteerd werd. Vooral de kwestie rondom Piter Wilkens en het management van De Kast, of beter Pro Acts dat voor de zoveelste keer negatieve publiciteit opriep. Toen ik enige tijd later de flyer in handen kreeg bleken er toch nog meer artiesten op te staan dan Twarres, Reboelje en de Simmertime-trein. Al was het alleen maar voor Reboelje en Adri de Boer, maar ik had toen zoiets van: daar moet ik dan toch maar naartoe. Zo kwam het dat ik afgelopen donderdag tussen het overige enthousiaste publiek spontaan meedeinde op het Woanskip, Eltse grins foarby, Marije Maria, Paradys by it dashboardljocht en een traantje moest wegpinken bij Wa't ik bin. Goed, laat ik niet alles vertellen want anders brengt Pro Acts voor niks een videoand uit; nee, laat ik me beperken tot Reboelje. Niet toevallig zijn de mensen die vooral voor Reboelje komen deze avond ondergebracht in vak R .
Echte familie en Reboelje-familie verenigd tussen Simmertime-publiek dat voor een nieuwe Kast-show komt. De show begint met Shantykoor Rollin' Home dat 'Frys om śtens' brengt. Met dat nummer wordt meteen de friezenreüniesfeer voor de avond bepaald. De 23 fryske hits en 2 publieksnummers komen van achter naar voor voorbij en het eerste Reboeljenummer staat al op 22. Het is Hein met orkest. Een licht gejoel stijgt achter me op. Heel ver weg op het podium spot ik Tsjerk met pet die het erg leuk doet. Ik tril nogal wat, maar voordat je rare dingen denkt, dat komt omdat ik de digitale camera van Hanneke hanteer terwijl zijzelf de mooiste foto's probeert te maken. Daar spot ik Durk, die net als Tsjerk de zang voor z'n rekening neemt. Douwe P. vertelt me dat op de grote schermen flarden van de Merkeman-clip voorbijkomen. Ik denk dat het beeld van de messentrekkende Femmes Vattaal hier ook niet zou hebben misstaan. Niet lang na Hein mag Reboelje alweer, want op nummer 18 staat Tunnel fan it ljocht. Door het filmen is mijn blik beperkt, maar wat ik hoor is goed, erg goed. Het nummer wordt uitgevoerd op de manier zoals we die de laatste weken al meer gehoord hebben, zij het dat het allemaal met bugel en de fluit wel binnen vijf minuten moet. Het lukt en een terecht applaus volgt als dank. Ja, het serieuzere werk komt vanavond van Reboelje en Adri de Boer die even daarvoor het prachtige Soan heeft gezongen. Ondersteund door het Nieuw Philharmonisch Orkest is het net alsof deze anti-artiest "even" voorbij komt. Alleen al voor dit nummer zou je de video moeten zien.
In de pauze zien we pas goed hoeveel lege plekken er nog zijn en niet lang daarna heeft een deel van vak R zich verplaatst naar een plek waar e.e.a. beter is te spotten. Eindelijk: nummer 7 en die is voor Marije Maria. Het publiek is dermate geļnteresseerd en onder de indruk dat ze helemaal vergeten de aanstekerlichtjes te gebruiken. Nu kunnen ze die dingen eens gebruiken ... Hoewel het orkest dit nummer ietwat abrupt beėindigt, hebben we toch een mooie uitvoering gezien. Na nog wat Kastkrakers en Anneke Douma zit de sfeer er goed in bij het publiek. Er is al bijna niemand meer die nog op de stoel zit, hier komen de mensen voor. Tot besluit komen alle artiesten en de presentatoren Steven de Jong en Miranda Werkman (Tiede houdt haar stevig vast) nog eens op zet het orkest het fries volksliet in. Het is dat Anneke Douma van het podium is gesleept, anders stond ze er nu nog. 't Is mooi geweest, morgen is er weer een dag.   We zijn het er na afloop gauw over eens dat Reboelje zich vanavond goed heeft gepresenteerd. Voeg daar eens aan toe de aandacht in de friese dagbladen van afgelopen week en constateer dan met mij welk een bofkont dat je bent als je volgende week in Wommels zit.  Ik voorspel je nu dat Heitelān wel eens de friese zomerhit van 2002 kan worden, tenzij er een hele lekkere song van het De Oere 0 #2 afkomt. In de cd-stand weet men te melden dat Reboelje vanavond relatief de meeste cd's heeft verkocht. De liefhebber laat ze zelfs signeren nu het nog kan. Ze betalen tenslotte ook een pittige prijs. Hierbij roep ik bezoekers aan de tweede en derde fryske stjerrejūn op een kort verslagje van dat gebeuren in te sturen.

teade

Hein, Marije Maria

De Oere 0 #1 (2000)

Tunnel fan it ljocht

De Brulloft (1996)