BLAU PARADYS en de aankondiging:

Blau Paradys: Reboelje speelt Boele Bregman in theatrale muzikale expositie

Ruim vijf jaar na ‘De Brulloft’ verkent de Friese band Reboelje opnieuw zijn theatrale grenzen. Onder de projectnaam ‘Blau Paradys’ legt een van Nederlands meest interessante popgroepen de muzikale lat opnieuw hoger. De kracht van Reboelje is de ontwikkeling die zich niet beperkt tot muzikaliteit, maar gericht is op een veel bredere geďntegreerde aanpak van muziek en andere kunsten. Na het totaaltheaterstuk ‘De Brulloft’ staat er vanaf 7 oktober 2002 een compleet nieuw muzikaal stuk op de planken wat geďnspireerd is door de Friese schilder Boele Bregman. De voorbereidingen, de muziekopnames van de gloednieuwe cd en scenerepetities zijn inmiddels in volle gang zodat op alle inmiddels geplande speeldata een boeiend muzikaal theaterspektakel op de planken zal staan. Aan het spektakel werken dan ook een veel mensen mee, zo zullen de zangeressen van het talentvolle trio Three-ality (voorheen Flat-out) een gastrol vervullen. Verder zal een speciale delegatie uit het brulkoor de KGB de voorstellingen opluisteren.

Kort samengevat is Blau Paradys: een theatrale muzikale expositie die als combinatie van film, theater, beeldende kunst, poëzie en live-muziek de deur open zet naar de wereld van Boele Bregman.

 Hoe serieus ‘Blau Paradys’ voor Reboelje is blijkt wel uit de verregaande professionaliteit die de band zich in de uitvoering van dit ‘theaterstuk’ ten doel heeft gesteld. Niet alleen in de muzikale bezetting en uitvoering tijdens de voorstellingen maar vooral in voorbereidende fase naar de premičre toe!

 Regie en vormgeving

Zo draagt, de op dit ogenblik meest actieve Friese regisseur Piter Stellingwerf, verantwoording voor de invulling van de theaterelementen zoals regie en acteurs, zodat die naadloos aansluiten op de nieuw gecomponeerde muziek van Reboelje. Voor de vormgeving staat zijn collega Kees Botman garant die voortbouwde op het plan van beeldend kunstenaar Henk de Boer.

Piter Stellingwerf is een gedreven theaterman die nog onlangs een aantal culturele voorstellingen binnen het vaarspektakel Friesland Vaart zeer succesvol afrondde. De regisseur omschrijft de uitdaging van Blau Paradys zelf als volgt: “Wij schilderen met licht en beelden. Het publiek zit midden in het decor wat de vorm van een hoefijzerachtige opstelling heeft. De beelden worden op zes meter hoge wanden geprojecteerd.”

Kees Botman en Piter Stellingwerf vonden het een ultieme uitdaging om met hun bedrijf BUOG het leven van Boele Bregman vorm te geven. Piter: “Ik kende het werk van Boele nog niet. Maar voor bedenkers en uitvoerders van ongewone gebeurtenissen als ons, was Bregman de perfectie inspiratiebron.”

 Boele Bregman

De zeer intrigerende Friese schilder Boele Bregman (1918-1981) is buiten Friesland misschien een onbekend fenomeen. Toch heeft de in Heerenveen geboren kunstenaar een boeiend levensverhaal en een vaak verrassende nalatenschap op doek achter gelaten. Voor Bandlid Durk Hogendorp, die zelf ook kunstschilder is, was het leven van Boele Bregman een ware ontdekkingsreis waarop hij het Reboelje-publiek vanaf oktober maar wat graag wil meenemen.

Durk: “Toen na de dood van Boele de eerste overzichtsexpositie was, raakte ik meteen geboeid door de zeggingskracht en het kleurgebruik van de schilderijen. Hij was de eerste schilder die in zijn ‘niet puur-realistische’ stijl mij toch aansprak. Hoe hij kleuren als groen, blauw en oker gebruikt is werkelijk prachtig. Zijn werk straalt soms angst en dan weer dromerigheid uit. Naar sommige werken blijf je kijken. Ik ontdek steeds weer nieuwe dingen.”

Vertaling

Reboelje geeft met de voorstelling ‘Blau Paradys’ geen letterlijke invulling van het leven van Boele Bregman. “Het is geen chronologische muzikale reis door het leven van deze Friese kunstenaar”, benadrukt zanger Marius de Boer. “Het is een puur emotionele vertaling van zijn doeken waarbinnen flarden van zijn leven zichtbaar worden en dat in een theaterconcept gegoten”, vat de zanger van Reboelje de kern van de voorstelling samen.

“Blau Paradys, vertelt het verhaal van de kunstenaar die de harde realiteit van het bestaan ontvlucht en door middel van zijn kunst een nieuwe wereld schept. Als ook deze wereld benauwender wordt, is er geen mogelijkheid om opnieuw te vluchten. Gevoelens van eenzaamheid, erkenning, angst, boosheid, onmacht en onzekerheid voeren de boventoon in dit magisch muziektheater spektakel”, doet Marius al vast uit de doeken.

Omdat Marius zelf componeert van uit zijn eigen belevingswereld kwam Reboelje op het idee een getalenteerde tekstschrijfster in de arm te nemen. Baukje Wytsma ging die tekstuele uitdaging met al haar tien tekstverwerkende vingers aan.

Baukje: “Ik was blij verrast met de opdracht de teksten voor dit programma te mogen schrijven. Ik kende het werk van Boele Bregman en het sprak me altijd al aan om z'n intensiteit en poëtische verbeeldingskracht. De schilderijen stralen een bijna wanhopige liefde voor het leven uit van iemand die voortdurend op zoek is naar de zin van het bestaan. Het werk is vaak melancholisch maar nooit verstikkend. We hebben een aantal schilderijen uitgezocht die volgens ons zo ongeveer laten zien waar het bij Bregman om gaat. Ik heb dertien teksten geschreven bij evenzoveel schilderijen. De kunst daarbij was om toch een zekere lichtheid in het geheel aan te brengen. De schilderijen zorgden voor genoeg inspiratie. Tijdens het schrijven van deze teksten voelde het soms als lopen in een donker bos, maar steeds viel plotseling toch ook weer de zon door de bladeren. Zelf ben ik heel benieuwd naar de ‘botsing’ tussen de soms ruige popsongs van Reboelje en de tedere penseel van Boele Bregman.”

 Ontdekkingsreis

Wie Boele Bregman was, en wat hij in zijn werk na liet, zijn vragen die een persoonlijke vriend van hem als volgt omschrijft: Thom Mercuur: “Je ziet in het werk van Boele pure poëzie, maar ook persoonlijke strijd rond aloude thema’s als dood, leven en liefde. Hij was een trotse man die worstelde met het feit dat hij zowel kunstschilder als (om in zijn dagelijks onderhoud te voorzien) loodgieter was. De oorlog en zijn activiteiten binnen het verzet hebben een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Daar heeft hij een klap van gekregen. Hij was echter geen held en liep daar zeker niet mee te koop. Een persoonlijke boodschap aan de bezoekers van het ‘Blau Paradys’ heb ik niet. Ga zelf maar op ontdekkingsreis in Boele’s wereld.”

Blau Paradys zal in gedurende een korte periode op diverse podia in Friesland een aantal malen te zien zijn. De premičre vindt plaats op maandag 7 oktober in het Tryatergebouw aan de Oostersingel te Leeuwarden. Hier volgen nog twee voorstellingen op dinsdag 8 en woensdag 9 oktober. Vervolgens reist het gezelschap naar Franeker waar twee voorstellingen gepland staan voor 12 en 13 oktober. Op 2 en 3 november is Blau Paradys te zien in Wommels. Op 16 en 17 november wordt Dokkum aangedaan. En op 7 december vind de slotvoorstelling in de Harmonie te Leeuwarden plaats.

Kaarten a Euro 15,= voor de voorstellingen in het Tryatergebouw in Leeuwarden, Wommels en Dokkum kunnen met ingang van 15 juli gereserveerd worden via de website van Reboelje. Vanaf die datum is ook het speciale reserveringsnummer beschikbaar (tussen 19:00 en 22:00 uur). De voorverkoop van de Harmonie en de Koornbeurs verloopt via de geëigende kanalen van deze zalen (de verkoop start hier 20 augustus en 19 augustus.