11 vragen aan Swee

Optreden Swee in De Pleats

Swee is een nieuwe Friestalige band bestaande uit leden van de inmiddels opgeheven band Reboelje, zeer bekend en populair in Friesland en ver daarbuiten. Hun eerste optreden samen met Bricquebec in De Pleats te Burgum is net achter de rug en was een groot succes. Swee is:

Durk Hogendorp: akoustische gitaar en zang
Rommert Reitsma: drums
Tjerk Bootsma: zang, piano, mondharmonica en diversen
Tiede Lanting: elektrische gitaar

Jeroen Beerstra van Livebands sprak met Tiede Lanting en Tjerk Bootsma.

Letterlijk: rij pasgemaaid gras, in het Nederlands 'zwaad'. Figuurlijk: ingegeven door de zegswijze 'Jins (eigen) swee gean' (Dyn (eigen) gong gean, zijn (eigen) weg gaan, Je (eigen) gang gaan). Deze zegswijze komt oorspronkelijk uit de tijd dat men nog met de hand maaide in rijen en iedereen zijn eigen stijl en tempo van maaien had en dus zijn eigen 'swee' ging. Swee doet dus zijn eigen ding.

Tiede: Dingen uit het leven, de liefde. Tjerk: En dan niet zozeer houden van maar eerder de liefde voor het leven. De alledaagse dingen. Tiede: maar wel suggestief niet letterlijk, het gevoelsleven. Tjerk: Hoe relativeer je dingen.

Tiede: Wij zijn Friezen. Tjerk: Dat kan je net zo goed andersom stellen, Waarom niet in je moerstaal zingen? Tiede: Fries is ook een dichterlijke taal, zeer geschikt voor muziek. Mischien wel meer dan het Nederlands.

Beiden: Pff, door wie laat je je inspireren! Men is duidelijk niet van plan om de nieuwe, betere, moderne of zelfs alleen 'maar' Friestalige .. te zijn. Maar dan na een korte stilte, Tiede: Muziek met emotie, Tom Waits, Jethro Tull, U2, Pink Floyd, Neil Young maar ook nieuwere bands als Radiohead. Tjerk: Muzikanten met een eigen gezicht, met gevoel en passie, niet technisch gedreven zoals Toto. Bands die de sfeer pakken van de muziek, waarbij tekst en muziek een geheel is. Tiede: Pink Floyd is een grote bron van inspiratie, zoals ze het geluid van een huilende baby toevoegen om een bepaalde sfeer nog sterker neer te zetten. Dat gecombineerd met een pure Tom Waits, U2 en Neil Young. Meer het intieme dan een groots rockshow spektakel. Tjerk: Geen solo'tje om het solo'tje dus.

Beiden: Nee, alleen eigen werk.

Tiede: Grotendeels wat we nu ook doen alleen dan met zanger Marius de Boer, die solo is gegaan. Reboelje deed ook theater produkties. Dat willen wij in de toekomst trouwens ook weer op gaan pakken. De grootste overeenkomst is natuurlijk de mensen, ook dezelfde drijfveer: muziek met passie maken. Tjerk: Er zijn heel veel overeenkomsten, het grootste verschil is de zang. Tiede: Reboelje experimenteerde heel veel, daarmee willen we met Swee verder gaan. Tjerk: Reboelje was theatraler, zwaarder. Swee is dansbaarder, lichter en luchtiger qua muziek. Maar dat had ook binnen Reboelje gekund. We hadden ook met z'n vijfen kunnen zeggen "Ok vanaf nu iets minder zwaar".

Tjerk: We hebben 17 jaar met elkaar gespeeld. Het werd steeds moeilijker om met z'n vijfen tot 1 doel te komen. Tiede: De muzikale democratie was weg. En daar voelde Marius zich niet prettig bij, hij kon daar niet mee leven. Tjerk: We hadden ook met z'n vieren verder kunnen gaan, maar zo zat de groep niet in elkaar. Of met z'n allen verder of helemaal niet.

Tiede: Marius had een hele hoge produktiviteit. Tjerk schreef al wel vaak de muziek, hij meer de teksten, dat moeten we nu zelf doen. De grootste uitdaging zijn dus de teksten. Tjerk: Als een ander schrijft is het natuurlijk altijd anders, maar we willen wel hetzelfde nivo vasthouden. Tiede: Als gevestigde naam ligt er wel veel druk op je. We hebben gelukkig wel mensen die ons daarbij ondersteunen, ook altijd gehad trouwens. Tjerk: Je moet jezelf verbreden. Tiede: Wel leuk je hebt een onderwerp, een gevoel, en dat schrijf je dan uit. Dat kan van alles zijn, zoiets simpels als een artikel dat je in de krant leest. Je kunt dingen die je al lang bezig houden opschrijven en hoopt dan dat andere mensen zich daarin kunnen herkennen. Het kan ook een verhaal zijn.

Tiede: Hetzelfde als met Reboelje, mooie muziek maken. Van optredens een beleving maken voor het publiek. Allereerst veel optreden in Friesland en cd's maken, de band op de kaart zetten en projecten aangaan. Tjerk: Vooral ook weer de oefenavonden met z'n allen en met elkaar op stap zijn. Vooral veel lol hebben met z'n vieren! Maar wel mooie muziek maken voor dezelfde achterban. Het maken van iets dat goed is, is ook lol.

Tjerk: Ach elke tijd heeft wel wat. Internet heeft ook veel voordelen, je kan bijvoorbeeld veel sneller contact leggen.Het is een goed medium voor muziek. En de liefhebbers kopen ons toch wel. Tiede: Je maakt muziek om het te verspreiden. Tjerk: Je hebt dat trouwens met zalen ook al, waarom verdient de zaal meer aan een optreden dan de band? Maar je hebt ze toch nodig, zo is dat met alles. Tiede: Dankzij internet is het contact directer zonder platenmaatschappij, aan de andere kant verdien je minder door de downloads. Tjerk: Ik denk dat het allemaal veel nadeliger is voor de commerciële dan voor de kleinere bands. Voor ons is het voordeliger, mensen kopen ons sneller. Grote platenmaatschappijen zijn zowieso vooral geïnteresseerd in het commerciële aspect, niet in een band als Swee.

Tjerk: Goed initiatief! Er is weinig voor de kleine livebands. Tiede: Goed dat er een organisatie is die de belangen van bands gaat behartigen en mogelijkheden biedt voor beginnende bands, een soort vakbond voor muzikanten. Denk dat daar veel behoefte aan is. Tjerk: Ik zie vooral mogelijkheden voor communicatie tussen bands onderling. Wij zouden bijvoorbeeld contact kunnen leggen buiten Friesland. Reboelje was heel populair in Friesland, andere zijn dat weer in andere regio's. Als je dan kunt samenwerken kun je gebruik maken van elkaars kracht. Staan wij een keer voor een volle zaal in Limburg in plaats van voor 20 man en andersom. Je moet een link leggen tussen bands, een package deal maken.

Swee verwacht in september hun eerste album uit te brengen.